(recept
si oblíbilo 22 návštěvníků)
Jednoduchý chléb - vynikající!!

Potřebné ingredience
2,5 hrnku hladké mouky, 1hrnek vlažné vody, 4 lžíce mléka a lžička cukru na kvásek, půl droždí, 3 lžičky soli, kmín dle chuti, 2 lžičky tymiánu, ocet na potření (pokud máte málo hladké mouky, klidně namíchejte s polohruou!! ) :-)
Postup přípravy
Do mísy nasypu mouku, udělám důlkem doprostřed, okolo osolím, okmínuji, přidám tymián, pak do důlku vliju připravený kvásek z droždí, cukru a mléka, promíchám vařečkou a postupně přilévám vlažnou vodu...Někdy totiž není potřeba celý hrnek...záleží totiž na mouce....Pak si chléb vyklopím a prohnětu rukou....nesmí se mi hodně lepit na ruce, ale trošičku lepkavý nevadí...Vrátím ho do mísy a nechám vykynout na teplém místě...chce to tak hodinku.....Když nám chléb vykyne...rozpálíme si troubu na max. a morkýma rukama vytvarujeme požadovaný tvar chleba na pomoučněném plechu, pozor, ale jen zvrchu, ne že to celé prohnětete. :-) Nechám ho ještě tak 15-20 minut odpočinout na plechu přikrytý, aby ještě trošku nakynul...Šoupnu ho do trouby a 5 minut peču na max. Po 5min ho vyndám silnou octovou vodou ho celý potřu...a nebojte se toho ...většina se z toho vypaří....takže ho můžete přejet několikrát. Pak ho šoupnu zpět do trouby a peču na 170 stupňů dokud není krásně zlaťoučký viz foto...Když je chléb pečený přenesu ho horký na utěrku zabalím...a tam ho nechám vychladnout.
Je to skvělý recept. Používám ho hodně často a nikdy mě nezklamal....
Je to skvělý recept. Používám ho hodně často a nikdy mě nezklamal....

vykynutý chléb na plechu

po 5 - ti minutách vytažený z trouby a potřený octem

pečený chléb
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

NANET
(upraveno)
11. 8. 2012, 18:04
Dobrý den, prosím o radu, chleb mi krásně vykynul, ale když jsem ho přendala na plech tak " krásně " splaskl, a i když jsem ho nechala dál kynou na plechu tak je pořád hezky placatý i po cca 3 hodinách, co jsem spackala. Musím hodně vymoučit mísu, aby nelepil na stěny ? Děkuju za radu. Jiřina
nahlásit

Miiisssi
(upraveno)
5. 9. 2012, 14:53
@NANET
Přesně jak Píše Péťa podemnou. Vytvarovat si těsto už v míse aby se moc nelepil na stěny a kdyby se stejně přilepil, tak opravdu opatrně ho jakoby seškrábnout mokrýma rukama a přenést na pomoučněný plech...popřípadě ho můžete trošičku poupravit i na plechu....snad se příště podaří





nahlásit

petulisek
(upraveno)
11. 8. 2012, 18:49
@NANET
Hodně vymoučit, aby nelepil a těsto po finálním vykynutí v bochník už jen opatrně překlopit na plech. Nesmí žuchnout, jinak splaskne, sedne a už nevykyne moc hezky nebo nedrží tvar
nahlásit

inulína
(upraveno)
11. 8. 2012, 9:58
Zkusila jsem a byl výborný
Myslíte, že by šla použít žitná mouka?

nahlásit

Miiisssi
(upraveno)
5. 9. 2012, 14:51
@inulína
Popravdě jsem ho zkoušela z žitné mouky a vůbec mi nevykynul...možná ty mouky zkusit namíchat 1hrnek žitné a hrnek a půl hladké...ale nevím nezkoušela jsem

nahlásit

fojaa
(upraveno)
3. 7. 2012, 15:42




nahlásit

Michaela73
(upraveno)
3. 7. 2012, 12:01
Právě mi kyne
Jsem zvědavá jak se povede.....neúspěch si nepřipouštím


nahlásit

Michaela73
(upraveno)
3. 7. 2012, 14:43
@Michaela73
Hotovo....krásný,úžasný,vynikající.Dík.
nahlásit

Miiisssi
(upraveno)
4. 7. 2012, 17:23
@Michaela73
Tak to jsem moc ráda! Já jsem s tímto těstem nadmíru spokojená! A mám velkou radost, že se Vám povedl!!





nahlásit
Janyse
(upraveno)
11. 6. 2012, 9:23



nahlásit

Luciena
(upraveno)
10. 6. 2012, 19:44
Vypadá úžasně
...určitě vyzkouším




nahlásit

Miiisssi
(upraveno)
11. 6. 2012, 9:08
@Luciena
Určitě vyzkoušejte!! Vždycky se mi povedl!!:
Pak dejte vědět jaký byl!


nahlásit
Vera N
(upraveno)
10. 6. 2012, 19:14
Tak ten vyzkouším. Zaujal mě i ten ocet na potření.

nahlásit

Miiisssi
(upraveno)
11. 6. 2012, 9:08
@Vera N
Určitě vyzkoušejte!!

nahlásit
Hranarova
(upraveno)
10. 6. 2012, 16:11
zkusím

nahlásit

Miiisssi
(upraveno)
10. 6. 2012, 16:20
@Hranarova
Určitě vyzkoušejte!! Pak dejte vědět, zda se také vyvedl!!


nahlásit